3 skäl till varför MANA och SAND metaverse-tokenrallyet kan ta slut snart

Apple har rapporterats ska lansera sitt virtuella verklighetsutrustning någon gång under våren 2023, vilket har fungerat som en positiv katalysator för Decentralands MANA och The Sandbox SAND, vilket har lett till en prisökning med dubbla siffror. Trots att det finns bevis på positiv köpvolym som stöder pumpen, tyder de svagaste fundamenten för metaverse-plattformar och överhettade marknadsindikatorer på att pumprisken snabbt kan vända.

Användningen av tekniken har ännu inte blivit populär bland massorna. År 2022 var andelen VR-användare bland Steam-spelare mindre än 2%, och användningen har ännu inte ökat under de senaste två åren. Detta är deprimerande för teknikens adoption eftersom spelsektorn var den första att ta emot den. Tekniken lider av ett grundläggande problem där VR-headset inte är lämpliga för långa timmar. Studier har visat att långvarig användning av headset kan orsaka mentala hälsoproblem.

Dåliga användningsdata hindrar verkligheten av en bestående metaverse-tokenrally. Trots att tokenpriserna har hoppat har inte försäljningen av icke-fungibla token för The Sandbox lands förbättrats med liknande priser och volym sedan sista kvartalet 2022. Det bekräftar igen att aktiviteten över plattformen är ointressant.

Decentraland är också på kreditlista hos Genesis, som ansökte om konkurs förra veckan. Enligt domstolsdokument ska Genesis skyldig Decentraland $55 miljoner. Dock, enligt Decentralands Discord ska Genesis bara skyldig $7,8 miljoner. En samhällssamordnare tillade att ”Kassan är frisk och kreditbeloppet inte representerar en betydande del av stiftelsens kassa”.

SAND-tokenet lider av risken för utspädning på grund av månatliga lås upp till slutet av Q3 2024. Om marknadsförhållandena inte förbättras kan vissa investerare vara benägna att sälja sin andel av tokenen.

Trots dess brister, så länge det finns en möjlighet att tekniken kommer att bli en del av framtiden, kommer marknaden ständigt att uppskatta de första moverna i utrymmet. Problemet är att långsiktiga visioner inte kan bära upp kort- till medelstora rallyer.