Asia Express: Kinesiska NFT-marknaden, Moutai metaverse populär men buggig…

I ett gemensamt initiativ mellan det statligt ägda kinesiska teknikexchange, det statligt ägda kinesiska konstutställningar och företaget Huban Digital Copyrights Ltd planeras att den första nationella NFT-marknaden i Kina ska lanseras denna vecka. Den är utformad som en sekundär marknad för handel med digitala samlarobjekt, tillsammans med upphovsrättigheter för digitala tillgångar. Kanske inte helt oväntat, byggs den på Kinas nationella Wenbao, eller ”kulturell skydd” blockchain, som hjälper till att verifiera äktheten av artefakter och kommersiella varor. För närvarande är endast landningssidan för NFT-plattformen tillgänglig.

Enligt den nationella vitboken från den statligt ägda China Academy for Information and Communications Technology (CAICT) har över 1400 blockchain-företag etablerats i landet trots strikta regler. Tillsammans står kinesiska och amerikanska blockchain-företag för 52% av sådana företag globalt. I ett exempel på distribuerade bokföringsapplikationer i offentlig service skrev CAICT-forskare:

”I Zhejiang provinsiella blockchain-elektroniska fakturaprogram användes blockchains flera accesspunkter och decentraliserade processer, tillsammans med tekniska höjdpunkter som smarta kontrakt, för att förbättra förtroendeverifieringen mellan olika departement. Detta ledde till digital cirkulation av elektroniska fakturor; deras utfärdande, mottagande, granskning och ersättning, och förbättrade informationshanteringsnivån och servicenivån för elektroniska fakturor i finansdepartementen. ”

Lokala nyhetsutgåvan Shanghai Securities News rapporterade att den digitala yuanens centralbankdigitala valuta, eller e-CNY CBDC, har överskridit 104,8 miljarder kinesiska yuan (15,21 miljarder dollar) i användning i provinsen Zhejiang sedan den infördes i april. Provinsinvånare har öppnat 24,14 miljoner e-CNY-plånböcker och myndigheter påstod sig ha distribuerat 3,5 miljarder yuan (510 miljoner dollar) i skatterefunder via e-CNY som ett experiment. Trots resultaten sa experter som den tidigare kinesiska centralbankaren Xie Peng att ”användningen har varit låg” för CBDC.

Kunming publicerade sin treåriga plan för utveckling av den digitala ekonomin i staden den 30 december. Rapporten sattes en årlig tillväxtmål på 25% för stadens digitala ekonomi för att överträffa 500 miljarder yuan (72,58 miljarder dollar) inom två år. Dessutom måste lokala partifunktionärer uppfylla kollektiva nyckelprestandamål för att inkubera minst 20 blockchain-specifika applikationer och uppmuntra utvecklingen av minst 10 ”hårt konkurrenskraftiga” och tekniskt avancerade blockchain-företag senast slutet av 2024. ”Vänligen implementera [dem] full