Återvinna för att tjäna, en ny gräns för blockkedjeteknologi mot ESG-mål

Recycling-to-earn är en ny gräns för blockkedjeteknologi som siktar mot miljö, sociala och styrningsmål (ESG). Det var det motto som Eric Vogel presenterade tidigare i månaden när han pitchade sin startup på European Blockchain Convention, decennier efter att han började återvinna plast och burkar från sin farmor för att tjäna extra pengar till en Game Boy. Vogels kärlek till videospel och ökande intresse för återvinningspåverkan var hans inspiration för Circularr, ett London-baserat företag som söker att ansluta återvinnare, tillverkare och varumärken genom en decentraliserad återvinningsökosystem.

Korrekt återvinning är en växande utmaning. Enligt Plastic Waste Makers Index ökar inte återvinningen tillräckligt snabbt för att hänga med plastavfall, vilket resulterar i större chanser för att det slängs i havet eller floder eller på stränder istället för att gå till återvinningsanläggningar. 2021 genererades 139 miljoner metriska ton enstaka plastavfall världen över. Den nästan tre år gamla startupen tillåter konsumenter att lämna plastavfall på insamlingsplatser, såsom tillverkare av omvänd automater, återvinningspunkter och smarta soptunnor genom partnerskap. Behållarna samlas in och skickas till en återvinningsanläggning. Denna mycket använda process, som nu drivs av blockkedjeteknologi, belönas med en deflaterbar nyttighetstoken som kan användas för att byta mot exklusiva erbjudanden och erbjudanden via en inhemsk plånbok, som en gratis kaffe eller måltid, eller att prägla icke-fungibla tokens med underliggande data om återvunna material, såsom dess ursprung och typ av plast – vilket ger en änd-till-änd-spårbarhet av återvinningsprocessen.

Konceptet fick Circularrs team att erkännas som blockchain-startup of the year på den europeiska evenemanget. Startuppen har också nyligen fått ett investeringslöfte på 50 miljoner dollar från alternativet investeringsgrupp GEM, som ger likviditet och resurser för att pilotera ”Material Recycling Facilities”.

Liknande ansträngningar har sett i andra områden relaterade till miljö-, sociala och styrningsinitiativ (ESG). Blockkedjeteknologi och automatiserade system används alltmer för att förbättra effektiviteten och noggrannheten i kolmarknaden, en viktig komponent i kampen mot klimatförändringar. Vogel noterade också: ”Blockkedjeteknologi kan hjälpa till att lösa vissa utmaningar som är förknippade med återvinning, såsom bristen på förtroende mellan aktörer och svårigheten att verifiera ursprunget och kvaliteten på återvunna material.”

Circularrs anläggningar och andra insamlingsplatser planeras att deployeras på