Australiens ‘Big 4’-bank slår ut stabil mynt för koldioxidhandel och överföringar

Australiens ‘Big 4’-bank National Australia Bank (NAB) planerar att bli den andra stora banken i landet som lanserar ett stabilmynt som är pekat mot australisk dollar på Ethereum-nätverket. Planen är att lanseringen ska ske någon gång under mitten av 2023, och det nya AUDN-stabilmyntet är tänkt att förenkla transaktioner över gränserna och handel med koldioxidskrediter, enligt en rapport från Australian Financial Review (AFR) den 18 januari.

NABs chef för innovation, Howard Silby, sade att beslutet att skapa AUDN-stabilmyntet – som är backat 1:1 med den australiska dollarn (AUD) – baserades på bankens tro att blockkedjeteknologi kommer att spela en viktig roll i nästa evolution av finansiering: ”Vi tror definitivt att det finns element av blockkedjeteknologi som kommer att utgöra en del av framtiden av finansiering […] Ur vårt perspektiv ser vi att det har potentialen att leverera omedelbara, transparenta och inkluderande finansiella resultat. ”

Implementeringen av AUDN för realtidsöverföringar över gränserna kan bli ett sätt för kunder att kringgå det långsammare och dyrare SWIFT-betalningsnätverket. Handel med koldioxidskrediter och andra typer av tokeniserade verkliga värdepapper kommer också att vara en stor användningsfall för AUDN, enligt Silby. Han lade också till att de planerar att erbjuda stabilmynt i ”flera valutor” där banken har licenser. NABs tillkännagivande av AUDN kommer nio månader efter rivalen Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) lanserade 30 miljoner tokens av sitt eget stabilmynt, tickered A $ DC i mars, som också används för internationella överföringar och koldioxidhandel.

Innan ANZ och NABs stabilmyntsprojekt planerade de två bankerna att gå samman med de andra två ”Big Four” -bankerna i Australien – Commonwealth Bank of Australia och Westpac – för att lansera ett nationellt stabilmynt som är backat av AUD. Dock misslyckades detta på grund av konkurrenskoncern och bankernas olika stadier i deras adoption och strategi, enligt AFR.

NAB, en av de fyra stora bankerna i Australien, planerar att lansera sitt eget stabilmynt under mitten av 2023.