Bahamas advokater försöker få tillgång till FTX-uppgifter om internationella kunder

Myndigheter över hela världen kämpar mot klockan för att skipa rättvisa för de miljontals människor som drabbats av de ekonomiska bedrägerier som begåtts av FTX:s VD Sam Bankman-Fried. Som en del av de pågående utredningarna begär advokater som företräder Bahamas värdepapperskommission tillgång till FTX:s databas med internationell kundinformation.

De bahamanska advokaterna lämnade in ett brådskande yrkande till en konkursdomare i Delaware där de begärde tillgång till FTX:s kunddatabas för att underlätta sina pågående utredningar. I motionen lyfts tidigare misslyckade försök att få tillgång till den nedlagda kryptobörsens databas fram. Som ett resultat hävdade advokaterna att FTX-anställda och ombud hindrade myndigheterna från att få tillgång till viktig finansiell information.

Databasen i fråga uppges vara lagrad på Amazon Web Services (AWS) och Google Cloud Portal-databaser, som innehåller personlig information som plånboksadresser, kundbalanser, insättnings- och uttagsregister, affärer och bokföringsdata. Enligt advokaterna kommer de amerikanska konkursförfarandena ”inte att lida någon skada eller svårighet om denna lättnad beviljas.”

Medans AWS användes för att lagra kundinformation använde FTX Google-tjänster som analysplattform för uppgifter om användare som är bosatta utanför USA. Enligt den ansökan som CNBC har tagit del av:

”Även om de gemensamma provisoriska likvidatorerna gärna för en dialog med de amerikanska gäldenärerna, har deras vägran att snabbt återställa tillgången frustrerat de gemensamma provisoriska likvidatorernas förmåga att utföra sina uppgifter enligt Bahamas lag och placerat FTX Digitals tillgångar i riskzonen för förskingring.”

Den senaste dominoeffekten av FTX-bedrägeriet märktes av hos medieföretaget The Block, som hade underlåtit att redovisa finansiering från Alameda Research. The Blocks vd Mike McCaffrey avgick från sin post efter att ha misslyckats med att avslöja lån på 27 miljoner dollar från FTX:s systerföretag Alameda Research.

Relaterat: CZ och SBF duellerar på Twitter om misslyckad FTX/Binance-affär

Den 7 december rapporterades det att FTX:s nya ledningsgrupp anlitade ett team av finansforensiker för att spåra upp de saknade kundmedlen som översteg 450 miljoner dollar i kryptovalutor.

Som tidigare rapporterats av Kryptodata har det rättsmedicinska företaget till uppgift att genomföra ”asset-tracing” för att identifiera och återfå de saknade digitala tillgångarna och kommer att komplettera det omstruktureringsarbete som FTX genomför.