Binance VD förklarar 127K BTC överföring, pekar på proof-of-reserve revision

Kryptovalutabörsen Binance flyttar stora mängder kryptovaluta som en del av sina proof-of-reserve (PoR)-revisioner, enligt dess vd Changpeng ”CZ” Zhao.

Binance skickade 127 351 Bitcoin (BTC), eller mer än 2 miljarder dollar, till en okänd plånbok den 28 november, rapporterade Whale Alert den 28 november. Enligt data på kedjan skedde transaktionen klockan 10:00 UTC och kostade Binance en avgift på bara 0,000026 BTC (0,42 dollar).

Den enorma Bitcoin-transaktionen utlöste omedelbart FUD – rädsla, osäkerhet och tvivel – bland samhället, där många noterade att Binance flyttade en hel förmögenhet till ett värde av BTC i en enda transaktion.

CZ tog därefter till Twitter för att tillkännage att den massiva transaktionen var en del av Binances PoR-revisionsprocess. Han uppmanade också communityt att hålla sig lugn och ignorera FUD:

”Revisorn kräver att vi skickar ett specifikt belopp till oss själva för att visa att vi kontrollerar plånboken. Och resten går till en ändringsadress, som är en ny adress. I det här fallet är ingången tx stor, och det är förändringen också.”

Den verkställande direktören hänvisade också till en gammal tweet som han publicerade för fyra år sedan, där han uppmanade kryptogemenskapen att ”lära sig om blockkedjetransaktioner” och ”byta adress”.

”Vi kommer att flytta en del medel mellan våra kalla plånböcker. Ett tecken på en ny kall plånbok på Binance är två små överföringar från och tillbaka till en befintlig plånbok och sedan en stor transaktion. Ingen anledning till oro”, skrev CZ i en tweet i oktober 2018.

Som svar på den växande oron i svaren publicerade Binance-vd:n en annan tweet, där han hävdade att investerare som ”tror på FUD hela tiden” också ”troligen är fattiga.”

Den senaste Binance-transaktionen har tydligen höjt ögonbrynen hos investerare, eftersom CZ själv tidigare förklarat att det är dåliga nyheter när börser flyttar stora mängder krypto för att bevisa sin plånboksadress. Den 13 november twittrade CZ  

”Om en börs måste flytta stora mängder krypto innan eller efter att de visar sina plånboksadresser är det ett tydligt tecken på problem. Håll dig borta. Stay #SAFU.”

Binances stora transaktion kommer kort efter att den tidigare Kraken-chefen och medgrundaren Jesse Powell hävdade att Binances PoR-strategi var ”meningslös” utan ansvar.

Relaterat: CoinMarketCap lanserar proof-of-reserve tracker för kryptobörser

En rad branschexperter, däribland DAO Makers Hassan Sheikh och Jan3:s vd Samson Mow, är också övertygade om att börsernas PoR-praxis är värdelös utan ansvarsskyldigheter eftersom det är mycket svårt för börserna att fejka ansvarsskyldigheter.