BlackRocks vd: FTX Token orsakade undergången, men tekniken är fortfarande revolutionerande

Vd:n för världens största kapitalförvaltningsbolag, BlackRock, tror att anledningen till att FTX misslyckades är att man skapade sin egen FTX Token (FTT), som var centraliserad och därför inte stämmer överens med ”hela grunden för vad krypto är”.

Larry Fink, som är ordförande och vd för det 8 miljarder dollar tunga investeringsbolaget, gjorde dessa kommentarer under New York Times 2022 Dealbook Summit som hölls den 11 november. 30, och tillade att trots att han tror att FTX:s egentillverkade token orsakade dess fall, tror han att krypto och den blockkedjeteknik som ligger till grund för den kommer att bli revolutionerande.

BlackRocks vd Larry Fink talar vid 2022 DealBook Summit. Källa: New York Times.

Centrala börs-tokens, såsom Binance Coin (BNB) och kollega börs Crypto.coms Cronos (CRO), står för över 57 miljarder dollar av den totala kryptomarknaden på 862 miljarder dollar. Fink antydde att han fortfarande var skeptisk till dessa tokens och tror att ”de flesta av dessa företag [som kontrollerar tokens] inte kommer att finnas kvar.”

Senare i intervjun med New York Times journalist Andrew Sorkin sade Fink att medan han ser Exchange Traded Funds (ETF:er) som orsaken till den tidigare utvecklingen av investeringar, tror han att tokenisering kommer att ligga bakom nästa, och konstaterade:

”Jag tror att nästa generation för marknader, nästa generation för värdepapper, kommer att vara tokenisering av värdepapper.”

Han utvecklade sedan några av de potentiella fördelarna med tokenisering och föreslog att det skulle förändra ekosystemet för investeringar, eftersom det i stället för att lita på bankerna skulle ”omedelbar avveckling” vara möjlig på distribuerade huvudböcker som visar varje ägare och säljare av värdepapper.

”Tänk på omedelbar avveckling [av] obligationer och aktier, inga mellanhänder, vi kommer att få ner avgifterna ännu mer dramatiskt”, förklarade han. 

Relaterat: Sam Bankman-Fried konfronteras om FTX:s fall i liveintervju

Fink medgav att BlackRock hade en investering på 24 miljoner dollar i FTX, men vägrade att spekulera i påståenden om att de och andra riskkapitalbolag som Sequoia Capital hade misslyckats med att göra en korrekt due diligence på FTX.

”Just nu kan vi göra alla bedömningar om att det såg ut som om det fanns ett missförhållande med stora konsekvenser […] om du tittar på Sequoia i världen så har de haft otrolig avkastning under en lång tidsperiod, jag är säker på att de gjorde due diligence.”

BlackRock har varit en aktiv investerare i kryptoindustrin sedan 2020. Dess senaste drag avslöjades den 3 november, då man meddelade att man kommer att förvalta reservfonden för Circle, emittent av USD-mynt (UDSC).

Under tiden, den 27 september, tillkännagav man lanseringen av en ETF som ger investerare exponering mot 35 blockkedjerelaterade företag.