Deutsche Bank avslutar provning av tokeniserad investeringsplattform

Deutsche Bank har nyligen avslutat den bevisade konceptfasen av Project DAMA (Digital Assets Management Access), ett system som är utformat för att underlätta hanteringen av digitala fonder som investerar i tokeniserade värdepapper. Enligt rapporten kunde tillgångshanterare skapa en digital fond med sin egen soulbound-token och starta en direkt fiat-till-digital on-ramp för användare. Institutionella investerare kunde sedan prenumerera på fonden genom att direkt prägla tokens, via en decentraliserad utbytessammanfattare eller via en inbyggd marknadsplats.

Som det första steget skapade Deutsche Bank och Memento Blockchain en decentraliserad finansplattform (DeFi) på Ethereum och en unik, icke-överförbar soulbound-token (SBT). Med hjälp av SBT kunde plattformens utvecklare då verifiera plånbokens ägares identitet och bevilja dem tillgång till investeringsmöjligheter utan att behöva deras personliga information varje gång. Samtidigt håller en trust anchor KYC-kontroller och tillhörande dokument utanför kedjan. SBT kan också användas för att begränsa åtkomsten till tjänster eller produkter som inte matchar den underliggande användarens risktolerans eller erfarenhet.

För att investera i en fond måste institutionella investerare som innehar SBT lämna säkerhet för att prägla och ta emot tokeniserade aktier i den underliggande digitala investeringsfonden. Tokeniserade aktier kan sedan bytas via en inbyggd digital marknad för digitala tillgångar, såsom stabila mynt. För tillgångshanterare kan de skapa tokeniserade fonder med ett enda fönster på Ethereum-testnät som involverar en mängd strategier, såsom DeFi-staking.

För tillgångssäkerhet använde Deutsche Bank och Memento Blockchain MetaMask för Project DAMA. MetaMask är inbyggt i plattformen som det digitala plånbokvalet för partners för att underlätta överföringen av digitala tillgångar. Institutionella investerare måste hålla både en SBT i sin MetaMask-plånbok och KYC för att få åtkomst till plattformens decentraliserade applikationer. För nästa steg utforskar Deustche Bank användningen av Project DAMA i Singapore, där det för närvarande finns 1 100 registrerade tillgångshanterare med en sammanlagd total på 3,36 biljoner dollar i förvaltade tillgångar.