Ethereum-utvecklare siktar på mars 2023 för Shanghai hard fork

Enligt en diskussion vid det 151:a mötet för Ethereums kärnutvecklare den 8 december har kärnprogrammerare satt en preliminär deadline på mars 2023 för Ethereums Shanghai hard fork. Dessutom kommer utvecklarna att sikta på maj eller juni 2023 för att lansera uppgraderingen Ethereum Improvement Protocol (EIP) 4844 som kommer att introducera proto-danksharding i nätverket. 

Och även om den efterlängtade uppgraderingen Proof-of-stake Merge slutfördes den 15 september är staked Ether (stETH) för närvarande låst på Ethereum Beacon Chain. Tokenet skapas av det decentraliserade finansprotokollet Lido, med nära 3,5 miljoner stETH (4,48 miljarder dollar) i cirkulation. Efter uppgraderingen i Shanghai kan stETH-användare ta ut sina medel tillsammans med eventuella tillämpliga staking-belöningar för validering av nätverkstransaktioner. Ethereum Foundation sade att de strukturerade uppgraderingarna på detta sätt för att ”förenkla och maximera fokus på en framgångsrik övergång till proof-of-stake.”

Efter hard fork är uppgraderingen EIP-4844 utformad för att införa en ny prototyp för data-blob-transaktioner som tidigare uppfanns av utvecklarna den 21 februari 2022. För närvarande kan lager 2-tekniker som Optimistic Rollups flytta Ethereums beräkningar och nätverkslagring utanför kedjan för att förbättra skalbarheten med 10x till 100x. Utvecklarna räknar med att införandet av stora bärbara buntar som kan innehålla billigare data i Ethereum-transaktioner kan förbättra kapaciteten hos Rollups med upp till 100x. Medan uppgraderingen kommer att sänka transaktionsavgifterna på lager-2-lösningar kommer den dock inte att påverka gasavgifterna för Ethereum.

I december förra året delade Ethereums medgrundare Vitalik Buterin med sig av att hans slutspel var att blockkedjan skulle fungera som ett enkelt baslager, där användarna ”är helt bekväma med att lagra sina tillgångar i en ZK [zero knowledge]-rollup som kör en full EVM [Ethereum Virtual Machine]” Buterin varnade också för att sharding och sampling av datatillgänglighet är ”komplexa tekniker” och att det skulle ta flera år av revisioner och förfining att implementera dem.