FBI beslagtar 100 000 dollar i NFT:er från bedragare efter utredningen av ZachXBT

Efter en lång utredning av den oberoende blockkedjespanaren ZachXBT som publicerades i september 2022 har Federal Bureau of Investigation (FBI) beslagtagit 86,5 Ether (ETH) och två nonfungible tokens (NFTs) värda mer än 100 000 dollar från en rapporterad phishingbedragare. Den misstänkta bedragaren Chase Senecal – känd som Horror (HZ) online – bekräftades via FBI:s officiella meddelande den 3 februari som innehöll att Senecas egendom – inklusive en Audemars Piguet Royal Oak-klocka värd 41 000 dollar – ”beslagtogs för federal förverkande för brott mot federal lag”.

FBI:s meddelande gav inte mycket annan information om händelsen förutom att all egendom beslagtogs den 24 oktober 2022. De beslagtagna NFT:erna inkluderade Bored Ape Yacht Club #9658 och Doodle #3114, värda 95 495 dollar respektive 9 361 dollar vid beslagstagningstillfället. 86,5 ETH var värt 116 433 dollar vid beslagstagningstillfället men är nu värt 144 000 dollar.

Det är oklart vilken omfattning av rättsliga åtgärder som har vidtagits mot Senecal hittills. Enligt FBI:s lagstiftningsbulletin är federal förverkande ett verktyg för lagstiftning som gör det möjligt för regeringen att ”ta bort – utan ersättning för individen – äganderätten till egendom som är involverad i ett brott”.

”Det kan ske i en civil process, som en stämning mot objektet, eller efter att en individ dömts i en straffrättslig rättegång”, säger FBI. Trots att FBI inte har gett något officiellt erkännande till ZachXBT, noterade den on-chain-sleuth via Twitter den 3 februari att egendomens beslagtagning ”kom som ett resultat” av hans utredning.

HZ ansvarade för att använda ett Twitter-panel för att ta över konton som @Zeneca @nounsdao @ezu_xyz @deekaymotion @JRNYclub samt Discord-serverattacker @AnataNFT @Lacoste. Tråden som startade det hela har bifogats nedan.

Efter att ha sett HZ skryta om den nya klockan på sociala medier, frågade ZachXBT ”runt några gemensamma vänner som säljer klockor” och lyckades till slut komma i kontakt med personen som sålde den specifika AP-klockan till Senecal. Tyvärr för Senecal gjordes betalningen på blockkedjan via användning av USD Coin (USDC).

Detta är inte första gången ZachXBT:s forskning har spelat en avgörande roll för att hjälpa myndigheterna. I oktober 2022 citerade Frankrikes nationella cyberenhet ZachXBT:s arbete för att hjälpa dem att fånga och ställa inför en grupp misstänkta bedragare som misstänks ha stulit NFT:er värda 2,5 miljoner dollar via phishingbedrägerier.