Fiat står i fara, men inte heller Bitcoin eller stabila kryptovalutor är lösningen enligt Ray Dalio

Fiat-valutor står inför allvarliga hot som effektiva värdeskapare, enligt Ray Dalio, grundare av hedgefondföretaget Bridgewater Associates. Han förklarade detta på CNBC Squawk Box den 2 februari, och hävdade att den massiva pengaprintningen av USA-dollar och andra reservvalutor har fått honom att ifrågasätta om de är effektiva former av ”pengar”.

”Vi är i en värld där pengar som vi känner till är i fara. Vi trycker för mycket, och det är inte bara USA, det är alla reservvalutor”, sa han.

Dalio var dock snabb med att lägga till sina tankar om Bitcoin som en potentiell lösning, medgivande att trots vad det har åstadkommit under de senaste 12 åren är det fortfarande för volatilt för att fungera som pengar:

”Det kommer inte att vara en effektiv valuta. Det är inte en effektiv värdeskapare. Det är inte ett effektivt medium för utbyte”, argumenterade han.

Han avfärdade också stabila kryptovalutor som effektiva former av pengar, eftersom de är repliker av statstödda fiat-valutor. I stället föreslog Dalio skapandet av en ”inflation-länkad myntenhet” som skulle säkerställa att konsumenter säkrar sin köpkraft.

”Det närmaste man kan komma det är en inflationindexobligation, men om du skapade ett mynt som säger OK det här är köpkraft som jag vet att jag kan spara och placera mina pengar över en period och transaktionera någonstans, tror jag att det skulle vara ett bra mynt”, sa han.

”Så jag tror att du kommer att se utvecklingen av mynt som du inte har sett som förmodligen kommer att bli attraktiva, möjliga mynt. Jag tror inte att Bitcoin är det”, lade han till.

Även om inte alla höll med Dalios syn på Bitcoin och möjligheten till en inflation-länkad myntenhet, så har den multimiljardären tidigare rekommenderat att BTC borde utgöra 1-2% av en investerares portfölj den 6 januari 2022. Han har också sagt att han helst skulle köpa BTC framför obligationer i maj 2021, men några månader senare föredrog han fortfarande guld.

På Oct. 4 steg Dalio ner som co-chief investment officer på Bridgewater, men han stannade kvar som mentor.