GBTC ”hiss till helvetet” ser Bitcoin spotpris närmar sig 100% premie

Bitcoin (BTC) investeringsinstrument, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), handlar nära 50% under BTC-priset på spotmarknaderna.

Data från on-chain analytics platform Coinglass bekräftar att på Dec. 8, GBTC aktier slog en ny rekordlåg nivå på -47.2% mot BTC/USD.

GBTC-problemen hopar sig efter FTX

I den senaste anfallet av nerver som drabbat Bitcoin-industrin sedan FTX föll, närmar sig GBTC halva priset jämfört med Bitcoin-priset.

Det största institutionella Bitcoin-investeringsinstrumentet, med tillgångar värda omkring 10 miljarder dollar, har GBTC stått inför många utmaningar under de senaste åren.

Priset på dess aktier handlades tidigare högre än BTC/USD, vilket resulterade i vad som kallades ”GBTC-premien” Sedan 2021 har denna premie dock blivit negativ, men den resulterande ”rabatten” har inte gjort mycket för att locka till sig ytterligare institutionellt intresse.

Som Kryptodata rapporterade, bortom några få viktiga undantag som ARK Invest, tyglar GBTC när operatören Grayscale, som är en del av Digital Currency Group (DCG), försöker omvandla den till en börshandlad fond (ETF) – genom att stämma de amerikanska tillsynsmyndigheter som står i vägen.

Under den rättsliga striden har FTX utlöst likviditetsproblem på andra håll i DCG-imperiet, och detta har lett till tvivel om Grayscale och GBTC. Att Grayscale vägrade visa bevis på sina BTC-reserver förra månaden, trots att förvaringsinstitutet Coinbase bekräftade att tillgångarna var säkra, bidrog till spänningarna.

”Grayscale är i riktiga problem om de måste avslöja var alla Bitcoins finns som backar upp GBTC”, skrev populärt kommenterade Bitfinex’ed i en del av en Twitter-diskussion om ämnet i veckan.

Denna vecka blev det ännu värre, då Grayscale fick en stämning från investeraren Fir Tree över vad de kallar ”aktieägarfientliga åtgärder.”

GBTC-premie vs. tillgångsinnehav vs. BTC/USD-grafiken. Källa: Coinglass

Under tiden har det totala intresset för krypto ETF:er sjunkit i år, visar separata data.

Woo: Problem ”delvis bullish” för Bitcoin

Med det sjönk GBTC-premien, som knappt återhämtat sig från tidigare rekordlåga nivåer, ännu mer mot Bitcoin, känt som dess förhållande till nettotillgångsvärdet (NAV).

Relaterat:  Varför är bitcoinpriset nere idag?

”$GBTC rabatt till bitcoin NAV är på expresshissen till helvetet. => sentiment = bearish”, sammanfattade Timothy Peterson, investeringsansvarig på Cane Island Alternative Advisors.

Andra beklagade att den långsamma förändringstakten i USA gav bränsle åt elden.

”En hel del av smärtan i år skulle ha undvikits om GBTC hade gjorts till en ETF SEC som håller alla säkra!”, reagerade investeraren och entreprenören Alistair Milne, som upprepade den populära känslan från de senaste veckorna.

Willy Woo, skapare av statistikresursen Woobull, hävdade under tiden att effekten av en avtagande GBTC-exponering inte nödvändigtvis var direkt negativ för BTC:s prisstyrka.

”Rädslan för GBTC / DCG / Genesis är ett björnmoln som hänger över marknaden. Men kontraintuitivt har en del av effekten varit bullish för BTC-priset”, twittrade han den 5 december.

”37,5 % av de personer som sålde GBTC köpte spot BTC för att ta förvar. Att sälja GBTC påverkar inte BTC-priset, att köpa spot gör det.”

En ytterligare Twitter-enkät frågade plattformens användare som teoretiskt sett äger GBTC om deras motiv för att sälja.

Willy Woo Twitter-enkät (skärmdump). Källa: Willy Woo/ Twitter

De åsikter, tankar och åsikter som uttrycks här är enbart författarnas och återspeglar eller representerar inte nödvändigtvis Cointelegraphs åsikter och åsikter.