Hur du skyddar din kryptovaluta efter FTX-kollapsen

Kryptobörsen FTX:s fall tvingade många att ompröva sitt övergripande tillvägagångssätt när det gäller investeringar – från självförvaring till att verifiera att fonderna existerar på kedjan. Denna förändring av tillvägagångssättet drevs främst av bristen på förtroende som kryptoinvesterare har för entreprenörerna efter att ha blivit lurade av FTX vd och medgrundare Sam Bankman-Fried (SBF).

FTX kraschade efter att SBF och hans medbrottslingar ertappades med att i hemlighet återinvestera användarnas medel, vilket resulterade i att minst 1 miljard dollar i klientmedel försköts. I ansträngningarna för att återvinna investerarnas förtroende såg konkurrerande kryptobörser proaktivt visa upp sina proof-of-reserves för att bekräfta användarnas fonders existens. Samhällsmedlemmar har dock sedan dess krävt att börserna ska visa sina åtaganden för att skydda reserverna.

Med SBF, den självutnämnda ”mest generösa miljardären”, som begår bedrägeri i fullt dagsljus utan synliga rättsliga konsekvenser, måste investerare behålla en defensiv hållning när det gäller att skydda sina investeringar. För att skydda tillgångar från bedrägeri, hackning och förskingring måste investerare vidta vissa åtgärder för att hålla total kontroll över sina tillgångar – vilket ofta betraktas som bästa kryptoinvesteringsmetoder.

Förflytta dina medel från kryptobörserna

Kryptobörser används ofta för att köpa, sälja och handla med kryptovalutor i utbyte mot en liten avgift. Även om andra metoder, inklusive peer-to-peer och direktförsäljning, alltid är ett alternativ, gör högre likviditet på börserna det möjligt för investerare att matcha order och garantera att inga medel förloras under transaktionen.

Problemet uppstår när investerare bestämmer sig för att behålla sina medel i plånböcker som tillhandahålls och ägs av börserna. Tyvärr är det här som de flesta investerare lär sig lektionen ”inte dina nycklar, inte dina mynt” på det hårda sättet. Kryptovalutor som lagras i plånböcker som tillhandahålls av börsen är i slutändan i ägarens ägo, vilket i fallet med FTX-användare missbrukades av SBF och medarbetare.

Att undvika denna risk är så enkelt som att flytta medlen från börsen till en plånbok utan delade privata nycklar. Privata nycklar är säkra krypteringar som ger tillgång till de medel som lagras i kryptoplånböcker, som kan återställas med hjälp av en backup-fras vid felplacering.

Hardware wallet: Den säkraste insatsen för lagring av kryptovalutor

Hårdvaruplånböcker erbjuder total äganderätt över de privata nycklarna i en kryptoplånbok, vilket begränsar pengarnas åtkomst endast till ägaren av hårdvaruplånboken. Efter att ha införskaffat kryptovalutor från en börs måste användarna frivilligt överföra sina tillgångar till en hårdvaruplånbok.

När transaktionen är genomförd kommer ägarna av kryptobörsen inte längre att kunna få tillgång till fonden. Som ett resultat av detta kommer investerare som väljer en hårdvaruplånbok inte längre att riskera att förlora medel till bedrägerier eller hackningar som sker över börserna.

Relaterat: Vad är en Bitcoin-plånbok? En nybörjarguide för att lagra BTC

Men även om hårdvaruplånböcker ökar den övergripande säkerheten för medel, förblir kryptovalutor en risk för obeständiga förluster när värdet på en token sjunker oåterkalleligt. Leverantörer av hårdvaruplånböcker har sett en kraftig ökning av försäljningen när investerare långsamt flyttar bort från att lagra sina tillgångar över börser.

Lita inte på, verifiera

I alla kryptokrascher som inträffade i år – inklusive 3AC, Terraform Labs, Celsius, Voyager och FTX – var brytandet av investerarnas förtroende ett gemensamt och uppenbart tema. Som ett resultat av detta har mottot ”Don’t Trust, Verify” äntligen fått resonans hos både nya och erfarna investerare.

Populära kryptobörser, inklusive Bitfinex, Binance, OKX, Bybit, Huobi och Gate.io, har tagit proaktiva grepp för att visa upp sina proof-of-reserves. Börserna tillhandahöll information om plånboken som gör det möjligt för investerare att själv kontrollera förekomsten av sina medel inom börsen.

Men medan proof-of-reserve delar en glimt av en börs reserver, ger det inte en fullständig bild av dess finanser eftersom information om skulder ofta inte görs offentligt tillgänglig. Den 26 november kallade Krakens vd Jesse Powell Binances proof-of-reserve för ”antingen okunnighet eller avsiktlig förvrängning” eftersom uppgifterna inte inkluderade negativa saldon.

Binances vd Changpeng Zhao tillbakavisade dock Powells påståenden genom att förklara att börsen inte har några negativa saldon och att detta kommer att verifieras i en kommande revision.

De tre ovanstående övervägandena är en bra utgångspunkt för att skydda kryptotillgångar mot dåliga aktörer. Några av de andra populära metoderna för att ta bort kontrollen från kryptoentreprenörerna är att använda decentraliserade börser (DEX), självförvaltande (non-custodial) plånböcker och att göra omfattande forskning (DYOR) på till synes investerbara projekt.