Juridiska experter förvånade när SBF erkänner misslyckanden och ber om ursäkt 12 gånger i intervju

Den tidigare FTX-chefen Sam Bankman-Fried bad om ursäkt eller erkände misslyckanden minst 12 gånger under sitt framträdande vid New York Times DealBook Summit den 30 november. 

I en omfattande videointervju ombads Bankman-Fried att svara på ett antal frågor kring den numera nedlagda börsens fall, och vissa föreslog till och med att vissa av hans uttalanden skulle kunna användas för att belasta honom i rättsliga förfaranden.

I ett Twitterinlägg den 30 november sade kryptoadvokaten Jeremy Hogan, partner på Hogan & Hogan att det ”lätta korsförhöret” av Bankman-Fried vid DealBook Summit redan har gett ”minst tre komprometterande uttalanden hittills”

Alan Rosca från advokatfirman Rosca Scarlato sa att det var ”ganska häpnadsväckande att han i själva verket vittnar vid DealBook-toppmötet. Svårt att tänka sig ett prejudikat för detta”

Bankman-Frieds första eftergift kom när han hälsade på intervjuaren Andrew Sorkin, när han med hänvisning till FTX:s kollaps sa:

”Det är uppenbart att jag gjorde många misstag eller saker som jag skulle ge allt för att kunna göra om.”

En ursäkt kom några ögonblick senare när Sorkin konfronterade honom med ett brev skrivet av en FTX-kund som förlorade 2 miljoner dollar i livspengar efter att börsen kollapsade.

”Jag är djupt ledsen över vad som hände”, sa Bankman-Fried som svar på kundens berättelse.

Förre FTX-vd Sam Bankman-Fried under det timslånga live-videouppträdandet. Källa: Senare, när han diskuterade anklagelserna om att Alameda använde FTX-kundmedel för att täcka lån, sade Bankman-Fried att även om han ”inte visste exakt vad som pågick” på Alameda,” medger han att det fortfarande var hans plikt som FTX-chef att ”se till att jag gjorde noggrannhet.”

”Många av dessa är saker som jag har lärt mig under den senaste månaden som jag lärt mig […] Jag markerar det som en ganska stor försummelse att jag inte var mer medveten om”, sade han.

Bankman-Fried erkände misslyckande igen när han tillfrågades om FTXs tidigare ställning i branschen och förlusten av förtroende för krypto nu när börsen har kollapsat, och förklarade: ”Jag menar att jag gjorde bort mig.”

”Jag var vd, jag var vd för FTX. Och jag menar att jag säger detta om och om igen, att det betyder att jag hade ett ansvar som betyder att jag var ansvarig i slutändan för att göra rätt saker och jag menar att vi inte gjorde det. Vi klantade oss rejält.”

Han fortsatte att erkänna FTX:s brister och sade att ”det fanns absolut brister i ledningen, brister i tillsynen och brister i öppenheten”.

Till slutet av intervjun frågade Sorkin Bankman-Fried direkt om han hade varit sanningsenlig mot publiken och om han höll med om att det hade funnits tillfällen då han hade ljugit. 

Bankman-Fried sa att han inte kände till några tillfällen då han hade ljugit, men förklarade att det fanns tillfällen då han frågade som representant eller ”marknadsförare” för FTX, att han skulle måla FTX ”så övertygande […] som möjligt”

”Jag pratade inte om vilka risker FTX medför […] Jag önskar naturligtvis att jag ägnade mer tid åt att uppehålla mig vid nackdelarna och mindre tid åt att tänka på fördelarna.

Relaterat: ”Jag öppnade aldrig koden för FTX:” SBF har ett långt, uppriktigt samtal med vloggaren

Bankman Fried fick frågan om vad hans advokater säger till honom för tillfället och om det var en bra idé att han talade offentligt. Han svarade ”verkligen inte.”

”Jag menar, du vet, det klassiska rådet, säg ingenting […] dra dig tillbaka i ett hål.”

Bankman Fried sa att han anser att han har en skyldighet att prata med folk och förklara vad som hänt och att ”försöka göra det som är rätt.”

”Jag ser inte vad som åstadkoms av att jag bara sitter inlåst i ett rum och låtsas att omvärlden inte existerar”, förklarade han.

”Mjukt avvägt”, säger samhället

Och även om intervjun verkade täcka ett antal konfronterande frågor för Bankman-Fried, anser vissa i samhället fortfarande att frågorna inte var tillräckligt utmanande och att det inte heller gjordes någon adekvat uppföljning av några av de hårda frågorna.

En Twitterundersökning som lanserades av en självutnämnd kryptohandlare ”Cantering Clark” visade att mer än hälften av de 1 119 respondenterna ansåg att Sorkin ”mjukade” intervjun med Bankman-Fried.