Kraven på reglering blir högre när FTX-smittan fortsätter att sprida sig

Kryptochefer och politiker blir allt högre i sina krav på reglering av krypto när efterdyningarna av FTX-kollapsen fortsätter att ge återklang i branschen. 

Inom bara det senaste dygnet kallade Europeiska centralbankens (ECB) ordförande Christine Lagarde reglering och övervakning av krypto för en ”absolut nödvändighet” för Europeiska unionen, medan ordföranden för USA:s finansutskott i representanthuset, Maxine Waters, meddelade att lagstiftarna kommer att utreda FTX-kollapsen i en utredning den 13 december.

Den 28 november beskrev USA:s senator och kryptoförespråkare Cynthia Lummis FTX:s kollaps som en väckarklocka för kongressen, enligt The Financial Times. 

Under en intervju vid Financial Times toppmöte om krypto och digitala tillgångar sade Lummis att det tvåpartistiska lagförslag som hon presenterade i år skulle ha förhindrat FTX-kollapsen eftersom tillsynsmyndigheterna skulle kunna se om en börs föll under tröskelvärdet ”omedelbart”

”Det är saker som om de hade funnits på plats för FTX, skulle ha satt igång larmsignaler, som skulle ha skapat tillsynsåtgärder och granskningar av federala tillsynsmyndigheter”, förklarade hon.

Under tiden, i en talk vid universitetet i Nicosia som en del av en Binance Meetup Nicosia, sade Binances vd Changpeng Zhao att han anser att reglering är ett sätt att hjälpa branschen att utvecklas, ”skydda konsumenterna” och tillämpa konsekvenser för dem som ertappas med att bryta mot lagen.

Stephanie Link en chefsinvesteringsstrateg och portföljförvaltare på investeringsrådgivaren Hightower Advisors, har också krävt mer reglering och förklarat att krypto är ”trasigt och irrelevant” tills det finns reglering.

Tom Dunleavy, en senior forskningsanalytiker från kryptoanalysföretaget Messari gav liknande pro-regleringssentiment i ett inlägg på Twitter den 28 november, och noterade att klarare reglering kring krypto kommer att bana väg ”för massiva flöden” av nya investerare.

”Den största oron institutionella investerare har med att investera i krypto är den osäkra regelmiljön”, sade Dunleavy.

Kryptoanalytikern citerade den Coinbase-sponsrade 2022 Institutionella investerare Digital Assets Outlook Survey som visade att drygt hälften av de tillfrågade som funderade på att investera i krypto var oroliga för den osäkra regelmiljön.

Relaterat: FTX-kollapsen satte Singapores regering i parlamentarisk heta sits

Förra veckan sade bank- och finansbolaget JP Morgan i en not den 24 november att det förväntar sig att det kommer att bli mer bråttom att få ett konsekvent ramverk på plats i kölvattnet av FTX:s kollaps.

Enligt företaget är det troligt att regleringar kommer att importeras från det traditionella finanssystemet, ”vilket således orsakar en konvergens av kryptoekosystemet mot det traditionella finanssystemet”