SBF:s juridiska avgifter, BTC-marknadskapital vänder Meta och USDC återvänder till $1: Hodler’s Digest, 12-18 mars

Sam Bankman-Fried har gått till domstol för att begära prioritering av återbetalning av sina juridiska avgifter. Han vill använda FTX:s företagsförsäkringar för att täcka sina juridiska kostnader, enligt ett domstolsdokument den 15 mars. Enligt dokumentet ger försäkringarna ”prioritet för betalning” till försäkrade personer som Bankman-Fried. Denna rörelse skulle göra den tidigare VD:n till toppen av FTX:s utbetalningslista. En annan rubrik visar att Bankman-Frieds innersta cirkel fick 3,2 miljarder dollar i betalningar och lån från FTX-relaterade enheter. Beloppet exkluderar över 240 miljoner dollar som användes för inköp av lyxfastigheter i Bahamas, politiska och välgörenhetsdonationer samt ”betydande överföringar” till icke-FTX-dotterbolag. I en annan rubrik rapporterade FTX-skuldgivare 11,6 miljarder dollar i anspråk och 4,8 miljarder dollar i tillgångar, vilket innebär att det finns ett hål på 6,8 miljarder dollar i börsens balansräkning.

Crypto-vänliga Signature Bank stängdes officiellt ner och togs över av New York Department of Financial Services den 12 mars för ”att inte ge konsekvent och pålitlig data”. Banken har utretts av två amerikanska regeringsorgan om den tog tillräckliga åtgärder för att övervaka och upptäcka potentiell penningtvätt av sina kunder. Den tidigare medlemmen i USA:s representanthus, Barney Frank, föreslog att New York-reglerare stängde Signature som en del av ett tydligt visat hot mot kryptomarknaden. USDC återvände till sin $1-peg efter att Fed meddelat att Cross River Bank och BNY Mellon nu ska behandla återbetalningar av USDC. Stablecoin depegged från den amerikanska dollarn den 10 mars efter SVB:s plötsliga kollaps, vilket triggade depeggingen av många andra stablecoins. Stablecoins depegging ledde till en ökning av låneåterbetalningar under helgen, vilket gav skuldgivare möjlighet att spara mer än 100 miljoner dollar på lån.

Bitcoin-marknadskapital har vänt tech-jätten Meta och breddat klyftan mot Visa. Trots en turbulent vecka för krypto efter fallet av Silicon Valley Bank och Signature Bank har Bitcoin marknadskapital lyckats vända Meta. Den 14 mars nådde Bitcoin marknadskapital 471,86 miljarder dollar, vilket överträffade Metas 469 miljarder dollar, enligt data från Companies Market Cap. Den ledande kryptovalutan klättrade till den 11:e platsen bland de största tillgångarna efter marknadskapital, sittande bakom elfordonstillverkaren Tesla. Bitcoin marknadskapital har lagt till över 190 miljarder dollar under 2023, presterar bättre än topp Wall Street-bankaktier, särskilt med tanke på rädsla för en global bankkris som stiger.