Silvergate VD utpekar ”blankare” som sprider felaktig information

Silvergate Capitals VD Alan Lane har skällt ut ”blankare” och ”andra opportunister” för att ha spridit felaktig information under de senaste veckorna – bara för att tjäna snabba pengar. 

I ett offentligt brev den 5 december sade Lane att det fanns ”gott om spekulationer – och felaktig information” som spreds av dessa parter för att ”kapitalisera på marknadens osäkerhet” som delvis orsakades av FTX:s katastrofala kollaps i november.

Hans kryptofokuserade bank tvingades nyligen att förneka en av dessa så kallade FUD-kampanjer (rädsla, osäkerhet och tvivel) i förra veckan, när det spekulerades i att företaget var exponerat för den konkursdrabbade kryptolångivaren BlockFi.

Lane använde också det senaste brevet till allmänheten som ett ”tillfälle att ställa allt till rätta” om sin investeringsrelation med FTX, liksom om företagets ”robusta riskhanteringsstrategi.”

Lane upprepade att företaget följer Bank Secrecy Act och USA PATRIOT Act, vilket kräver att det övervakar och granskar ”varje enskilt konto”, inklusive FTX och Alameda research.

”Silvergate genomförde betydande due diligence på FTX och dess närstående enheter, inklusive Alameda Research, både under onboardingprocessen och genom löpande övervakning”, förklarade vd:n.

Den verkställande direktören har också framhållit företagets ”motståndskraftiga balansräkning och rikliga likviditet” och lagt till att kundernas insättningar ”förvaras på ett säkert sätt”

”Utöver de kontanter vi har på vår balansräkning kan hela vår portfölj med investeringsvärdepapper pantsättas för lån hos Federal Home Loan Bank, andra finansinstitut och Federal Reserve Discount Window – och kan i slutändan säljas om vi skulle behöva generera likviditet för att tillgodose kundernas begäran om uttag”, förklarade Lane.

Relaterat: Block.one och dess vd blir största aktieägare i Silvergate Capital

Silvergate har också varit i fokus för andra spekulationer under de senaste veckorna, bland annat den CFA-utbildade revisorn och tidigare portföljförvaltaren Genevieve Roch-Decter, som i ett inlägg den 1 december uttryckte tvivel om Silvergate skulle kunna upprätthålla sin likviditetsposition och funderade på om företaget kunde lida av sin nära relation med FTX.

Roch-Decter var också orolig för Silvergates Bitcoin-säkerställda låneposition, vilket skulle kunna påverka företagets balansräkning om Bitcoins (BTC) pris fortsätter att falla.

Hon uttryckte också oro för att om företagets Silvergate Exchange Network – ett nätverk som används av mycket använda kryptobörser för att skicka amerikanska dollar och euro mellan konton – skulle äventyras kan det ”dra ner hela systemet.”

Lane bekräftade i uttalandet att Silvergate ”kunder fortsätter att ha tillgång till sina insättningar i amerikanska dollar när de behöver dem och att Silvergate Exchange Network (SEN) har fortsatt att fungera utan avbrott under hela denna period.”

”Vi har avsiktligt kontanter och värdepapper som överstiger våra digitala tillgångsrelaterade insättningsskulder”, tillade vd:n.

Lanes offentliga brev gjorde inte mycket för att hejda blödningen av Silvergates (SI) aktiekurs, som föll med 8,49 procent till 24,24 dollar på New York Stock Exchange (NYSE) på måndagen, enligt MarketWatch.

Silvergates aktie är nu ned 52.43% under de senaste trettio dagarna och minskat 85,34% under de senaste 12 månaderna.