Skapa ’organisk’ generativ konst från robotalgoritmer: Emily Xie, NFT-skapare

New York-baserade Emily Xie utforskar den nya gränsen för digital konst genom att kombinera sina färdigheter och passion för datavetenskap och generativ konst. På under två år, sedan hon skapade sin första NFT i mars 2021, har hon fångat uppmärksamheten hos välkända samlare som Punk6529, DC Investor och Bob Loukas, och lämnade nyligen sitt jobb som mjukvaruingenjör för att ägna sig åt att leva som heltidskonstnär.

Xie hämtar inspiration från många konstnärer och stilar, men nämner specifikt japanska ukiyo-e-konstnären Hokusai, mest känd för det berömda träsnittet med den stora vågen, och den spanske målaren Picasso som revolutionerade abstrakt konst med kubism. Hennes estetiskt tilltalande stil tar inspiration från traditionell östasiatisk konst och hon har en talang för att skapa verk som kan studeras med blotta ögat länge.

Xie använder en kombination av traditionell skissning, photoshop och algoritmskrivning för att skapa sina verk. Processen kan vara ganska tidskrävande och detaljerad. NFT-tokeniserad digital konst vänder den traditionella relationen mellan original och reproduktion upp och ner.

Xie pekar ut ett antal uppåtkommande NFT-konstnärer som hon är upphetsad över, inklusive William Mapan, Iskra Velitchkova och Sasha Stiles. Favoritverket som hon äger är ”Anticyclone” av William Mapan och ”Folio #22” av Matt DesLauriers.