Starkware lovar att öppet tillgängliggöra sin ”magiska trollspö” Starknet Prover

Starkware har lovat att öppet tillgängliggöra sin proprietära Starknet Prover under licensen Apache 2.0, som hittills har bearbetat 327 miljoner transaktioner och mintat 95 miljoner nonfungible tokens (NFTs). Provern är den viktiga motorn som Starkware använder för att rulla upp hundratals tusentals transaktioner och komprimera dem till en liten kryptografisk bevisning skriven på Ethereum-blockkedjan.

“Vi ser Provern som Stark-teknologins magiska trollspö. Den skapar underverk genom att generera bevis som möjliggör ofattbar skalning”, sade Eli Ben-Sasson, president och medgrundare av Starkware.

Eli Ben-Sasson presenterar på Starkware Sessions 2023. Källa: Kryptodata

Starkware har mött kritik från den kryptografiska gemenskapen och konkurrerande lösningar som ZK Sync och Polygon för att behålla IP-en bakom sin teknik, vilket strider mot blockkedjans öppna källkod och interoperabla etik. Genom att göra provern öppen källkod under licensen Apache 2.0 möjliggörs det för andra projekt eller nätverk – eller till och med spel eller databasutvecklare – att använda tekniken, redigera koden och anpassa den. Tekniken släpptes 2020 och används redan av ImmutableX, Sorare och dYdX.

En tjuvkik på Starkware Sessions 2023. Källa: Kryptodata

Avihu Levy, Starkwares produktchef, var tveksam till att åta sig ett tidsram för att öppet tillgängliggöra provern, men sa att det skulle ske efter tokenlanseringen och decentraliseringen av Starknet själv. Han höll dock med om att det skulle vara möjligt i år. “Vi vill gå vidare med ett decentraliserat, tillståndslöst nätverk och det innebär att du måste ha denna kritiska komponent där ute”, avslöjade han för Kryptodata.

Levy sade att beslutet att öppet tillgängliggöra provern visade att Starkware blev allt mer säker på sin teknik och sade att det också skulle möjliggöra för projekt att vara mer säkra på att använda den som en viktig del av sina protokoll. “I StarkEx betraktas det ibland som vendor lock-up eller lock-in. Så åtagandet var inte bara ett affärsåtagande utan också ett tekniskt åtagande till StarkEx”, förklarade han. “Detta är ett starkt tecken på att du kommer att ha allt du behöver för att köra det själv oberoende av Starkware.”

Starkware har redan öppet tillgängliggjort sitt programmeringsspråk och EVM-konkurrent Cairo 1.0, Papyrus Full node och är i färd med att öppet tillgängliggöra sin nya sekvenserare. Relaterat: StarkNet översyn av Cairo programmeringsspråk för att driva utvecklaradoption

Ben-Sasson lanserade Starkware Sessions-konfere