Tidigare FTX US-president rasar mot ”osäker” SBF i 49-delars Twitter-trådrant

Tidigare FTX US-president Brett Harrison har rasat mot Sam Bankman-Fried för att ha manipulerat och hotat kollegor som föreslog lösningar för att omstrukturera FTX US:s ledningsstruktur. Harrison delade sina erfarenheter med Bankman-Fried och FTX US den 14 december och förklarade hur han anställdes ”informellt via text” i mars 2021 efter att ha arbetat tillsammans på New Yorks handelsfirma Jane Street under några år.

Men sex månader in i Harrisons anställning på FTX US ”började sprickor bildas” mellan de två, sa han. Trots att han minns Bankman-Fried som en ”känslig och intellektuellt nyfiken person” i början, sa Harrison att han såg ”total osäkerhet och intransigens” hos Bankman-Fried när han ställdes inför konflikter, särskilt när Harrison föreslog att FTX US skulle inrätta separata grenar för sina lednings-, utvecklar- och juridiska team.

Harrison tillade att han ”inte var säker på vad som orsakade den dramatiska förändringen” i Bankman-Frieds irrationella beteende, även om han misstänkte att mental hälsa kunde ha varit en ”bidragande faktor”. Delar av det irrationella beteende som Harrison beskriver inkluderade en rad gaslighting- och manipuleringstaktiker som Bankman-Fried använde mot Harrison och andra kollegor i deras försök att rensa upp FTX US:s korporativa röra.

Harrison minns också hans sista försök att åtgärda FTX US:s organisationsproblem med Bankman-Fried, som hävdade att han hotade att ”förstöra min professionella rykte” om en formell ursäkt inte mottogs:

Harrison sa att det händelsen ”fastställde” hans beslut att lämna. I samband med de bedrägeriåtal som nu har väckts mot Bankman-Fried och andra FTX-kollegor sa Harrison att han var blindad av det påstådda sammanblandandet och missbruket av miljarder dollar av kundpengar som den här firmans påstådda:

”Jag skulle aldrig ha gissat att det som låg bakom dessa typer av problem – som jag hade sett på andra mer mogna företag under min karriär och som jag trodde inte skulle vara dödliga för affärssuccé – var ett multimiljardbedrägeri.”

”Om någon av oss hade misstänkt eller lärt sig sanningen skulle vi ha rapporterat dem omedelbart”, lade han till. Bankman-Fried beviljades borgen efter att ha postat en garanti om 250 miljoner dollar och nekat till alla åtta brott som väcktes mot honom den 3 januari. Harrison avgick som FTX US-president den 27 september – ungefär fem veckor innan FTX katastrofalt kollapsade – där han sa att han flyttade in i en rådgivande roll.