US:s lagstiftande myndigheter hårdnar tagen mot kryptorelaterad brottslighet

USA:s lagstiftande myndigheter hårdnar tagen mot kryptorelaterad brottslighet. Den 7 januari 2021 greps Anatoly Legkodymov, grundare av kryptobörsen Bitzlato, i Miami. Följande dag offentliggjorde USA:s justitieministerium (DOJ) en anmälan i federal domstol som anklagade honom för att ”bedriva en penningöverföringsverksamhet som transporterade och överförde olagliga medel”. Enligt DOJ uppfyllde Bitzlato inte USAs regleringsskydd, inklusive Anti-Money Laundering-krav.

Enligt advokaten Alina Veneziano, som företräder exekutiva klienter under kriminalutredning mot USAs börskommissionens underpantbrev och DOJ:s bedrägerianklagelser, är svaret ja. Hon tror att federala myndigheter ökar sina utredningsinsatser mot kryptobrott och kommer att använda alla tillgängliga verktyg – underpantbrev, kallelser och interstatlig information.

Grant Fondo, tidigare federal åklagare och grundare av Digital Currency and Blockchain Technology-praktiken på Goodwin, tror att detta är resultatet av den nuvarande björnmarknaden, den allmänna accepteringen av kryptovaluta och regeringens obligatoriska fokus på brott.

DOJ skapade National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET) 2021 för att hantera utredning och åtal om missbruk av kryptovaluta. NCET skulle kombinera experterna från myndighetens Money Laundering and Asset Recovery Section och Computer Crime and Intellectual Property Section. 2022 skapade DOJ också Digital Asset Coordinator (DAC) Network. Under ledning av NCET skulle utpekade federala åklagare från USAs åklagarkontor runt om i landet tilldelas DAC-nätverket. Varje kontors DAC kommer att vara den digitala tillgångens ämnesexpert och den första undersökningskällan för information.

Vad för slags brott jagar de efter? Enligt en DOJ-rapport som lämnades in till presidentadministrationen i september tror myndigheten att kryptovaluta är det föredragna betalningssättet för ransomware och andra digitala utpressningsaktiviteter. Exempelvis användes Bitcoin för att betala lösen vid en ransomwareattack mot Colonial Pipeline i maj 2021 som tvingade företaget att stänga ner en bensin- och jetbränslepipeline i flera dagar, vilket ledde till bränslebrist runt om i landet, inklusive flera flygplatser.

Myndigheten tror också att kryptovaluta används för att samla in pengar till terroristorganisationer och andra nationella hotaktörer. DOJ:s största kryptoseizure störde finansieringskampanjerna för ISIS och andra terroristgrupper. Myndigheten tog ner en bedräglig ISIS-webbplatsoperation som påstod sig sälja N95-masker och andra skyddsutrustning under höjdpunkten av COVID-19-pandemin.

Venziano tror att dessa brott inte är nya – de har bara anpassat sig till kryptovaluta. ”Vi ser troligen inte skapandet av helt nya brott, utan snarare att kryptoelement