Bitcoin (BTC)-priset har sett en gradvis nedgång i sitt hausse-momentum för att nå en ny månadsbotten på 16 736 dollar den 3 december.
Det följer på en nedgång på hela marknaden som redan har satt BTC-kapitulationsrekord i efterdyningarna av den FTX-inducerade smittan.
Börserna började dagen något uppåt efter att ha förlorat nästan 1 000 punkter sedan början av veckan. Hittills är bitcoinpriset fortfarande nära korrelerat med aktier och börsinvesterare har oro för de politiska diskussioner som kommer att äga rum vid nästa möte med Federal Open Market Committee (FOMC) den 13 december.

Men medan vissa analytiker tror att Bitcoins botten är nära, tror andra att mer nedgång är på väg på grund av BTC:s nära korrelation till DXY och aktier.
Låt oss undersöka de viktigaste orsakerna till varför Bitcoinpriset är nedåt idag.
On-chain data citerar historiska ”peak realized losses”
Bitcoinpriset reagerar på en nästan årslång nedåtgående trend och den senaste stressen som orsakats av FTX:s konkurs. Den senaste prisnedgången kom precis när analytiker förutspådde att en botten på en björnmarknad hade hittats.
Data från Glassnode visar att Bitcoin slog en all-time low i realiserad vinst-förlust-förhållande.

Men även om dessa data kan tyda på att en återhämtning av Bitcoinpriset är möjlig kan den övergripande marknaden fortsätta att förvärra dessa förluster. Generellt sett kan dessa stora förluster ta bort vissa enheter från marknaden helt och hållet, vilket hindrar återhämtningen.
Stigande räntor i USA och utomlands tynger Bitcoin-priset
Baserat på rapporten om konsumentprisindex ökade inflationen i USA med 0,4 % i oktober jämfört med föregående månad. Inflationen har varit en avgörande faktor för att höja räntorna.
Konsumentprisindexrapporten – den mest följda barometern för inflationstrycket i USA – klättrade med 7,7 % i oktober jämfört med samma månad för ett år sedan.
Med den kommande KPI-rapporteringen den 13 december kan Bitcoin fortsätta att se volatilitet när den övergripande marknaden reagerar på siffrorna.
FTX-smitta ledde till skuldsättning och minskad likviditet på kryptomarknaden
Under de senaste två veckorna har balansräkningsdokument och andra läckta kalkylblad belyst den höga graden av samkörning som skedde mellan marknadsgaranter som FTX, Alameda och andra stora aktörer inom kryptosektorn.
DCG:s Grayscale Bitcoin Trust innehar för närvarande 633 000 BTC, vilket placerar den som en av de största innehavarna av den digitala tillgången. Ett annat dotterbolag till Digital Currency Group (DCG), Genesis Trading, har exponering mot FTX och den senaste tidens volatilitet har lämnat ett uppenbart hål på 1 miljard dollar i deras balansräkning. Det faktum att Genesis kämpar för att säkra finansiering och signalerar att de kanske inte har något annat val än att ansöka om konkurs, får investerare att tro att en annan nästa svarta svanhändelse är på gång.

När marknadsgaranter och företag kämpar för att upprätthålla verksamheten, märks utfallet direkt genom minskade handelsvolymer. Enligt Arcane Research nådde den 29 november den verkliga spotvolymen i BTC 510 miljoner dollar, en lägsta nivå som inte setts sedan oktober 2020. Det bör noteras att statistiken inte inkluderar Binance.

Relaterat: Varför är kryptomarknaden nere idag?
Ett ytterligare bevis på en likviditetskris inom kryptomarknaden kom från Blockstream, ett toppföretag inom Bitcoin mining, som tog in finansiering till 70 % lägre än företagets värdering. Detta är ytterligare ett bevis på att nedfallet från FTX kan fortsätta att slå igenom i stora företag.
SoFi är också under press från tillsynsmyndigheter. Senatens bankkommitté varnade företaget i brev den 21 november för att anpassa sig till bankstandarder. Ett svar från SoFi krävs senast den 8 december. Förutom brevet till SoFi skickade senatens bankkommitté ett brev till finansminister Janet Yellen för att ingripa och minska spridningseffekter.
Insiderar Bitcoinpriset att vända kurs?
De kortsiktiga osäkerheterna på kryptomarknaden verkar inte ha ändrat institutionella investerares långsiktiga utsikter. Enligt BNY Mellons vd Robin Vince visade en undersökning som beställdes av banken att 91 % av de institutionella investerarna var intresserade av att investera i tokeniserade tillgångar under de kommande åren.
Omkring 40 % av dem har redan kryptovaluta i sina portföljer och cirka 75 % investerar aktivt i digitala tillgångar eller överväger att göra det.
Sorgsamheten är stor efter FTX-mältan och den stora avyttringen av Bitcoin avspeglas av de höga realiserade förlusterna och korrelationen till den övergripande makroaktiemiljön. Med FOMC inom kort är ytterligare avyttring för att minska risken möjlig.
På lång sikt förväntar sig marknadsaktörerna fortfarande att priset på Bitcoin kommer att stiga, särskilt eftersom fler banker och finansinstitut verkar vända sig till digitala kontanter för avvecklingssyften även mitt i kaoset.
De åsikter och åsikter som uttrycks här är enbart författarens och återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kryptodata.com. Varje investering och handelsrörelse innebär en risk, du bör genomföra din egen forskning när du fattar ett beslut.